Remmen Rookgeheugen

Het MeMo-lab is gebaseerd in het VUmc en is een nieuwe studie gestart, waarin gekeken gaat worden naar het acute effect van eenzijdige hersenstimulatie op de zin om te roken en impulsiviteit.

Wat is het doel van dit onderzoek?
In dit onderzoek bekijken we of het mogelijk is met een nieuwe vorm van hersenstimulatie tijdelijk de zin om te roken en het vertonen van impulsief gedrag te veranderen in rokers. De nieuwe vorm van hersenstimulatie die wordt gebruikt heet diepe repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) en stimuleert de hersenen van buiten af. We vergelijken de werking van twee typen hersenstimulatie met de werking van een placebo hersenstimulatie. Bij een placebo hersenstimulatie worden er geen gebieden van de hersenen werkelijk gestimuleerd. 

Wat gaat er gebeuren?
Deelname aan dit onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Je begint thuis met het invullen van een online vragenlijst om te kijken of u in aanmerking komt om mee te doen aan dit onderzoek. Wanneer je mee kan doen met het onderzoek wordt er een afspraak gemaakt voor een sessie op de onderzoekslocatie. Tijdens deze sessie zul je nog meer vragenlijsten invullen, twee computertaken uitvoeren en tweemaal een korte hersenstimulatie van 20 seconde ondergaan, waarvan eenmaal echte stimulatie en eenmaal schijnstimulatie.

Wie kan er meedoen?
Mannen en vrouwen tussen de 18 en 30 jaar die minimaal 1 jaar roken en minimaal 10 filtersigaretten per dag roken.

Wat levert het op?
Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een vergoeding van €40.

Meedoen?
Wil je meer informatie over dit onderzoek? Klik dan <hier> voor meer informatie, mail naar remmenrookgeheugen@amsterdamumc.nl of bel naar  06-25694897 of 0615032959 

Wil je meedoen aan dit onderzoek, klik dan <hier> of scan de QR code. Je kunt dan een vragenlijst invullen zodat we kunnen bepalen of je in aanmerking komt om mee te doen met het onderzoek.